En bit ur mitt liv

Alla inlägg under juni 2020

Av Kattis - 20 juni 2020 13:56

Klockan var ett par minuter i midnatt när högtalaren skyllde på batteribrist och helt brutalt stängde av sig. Mitt i peppigaste Avicii-låten. Dansgolvet tackade för sig och drog en suck av lättnad. Att hålla ut som soldäck genom årtionden är en sak, men att behöva vara ställföreträdande discoarena är något helt annat.
Men stunsen var skön och gunget gav vågor ända ut till kantsittarna. De fick svänga med vare sig de ville eller inte.

När vi, som lättade på vårt inneboende danstryck, bredde ut oss lite väl tog dock några helt sonika sina stolar av arenan och flyttade ner till den mer stillavarande gräsmattan. Och gott var väl det för våra ben höll sig inte lågmälda.

Det är inte ofta man får sig en heldag med festligheter som gör sig för hela familjen så det gäller att passa på.

Vår midsommar utspelade sig för tredje året i rad på torpet hos några goda vänner. Vi var runt 25 stycken och tre generationer som alla har otroligt kul tillsammans. Vi som höll ut längst på dansgolvet och gjorde vårt bästa för att testa dess hållbarhet var allt från den yngsta generationen till den äldsta. En blandad skara som visade att roligt har inget med åldern att göra och skratta kan man göra ihop. Dans uppfinner man på plats och musiken kan passas för alla.

Vilken dag. Vilken kväll.
Den kommer jag leva på länge.

Av Kattis - 16 juni 2020 08:06

Tänk att jag vaknar med en enorm hunger och längtan efter min havregrynsgröt varenda morgon. Att jag ätit samma frukost i flera år och aldrig tröttnar.

Nu är gröten äten och jag myser med min kaffe ute på altanen. Regnet öser ner och doften är ljuvlig. Poolskyddet väger tungt av allt regn och jag inser att jag måste vinkla det lite så regnet hittar ut genom dräneringshålen. Att de alltid sitter på fel ställen. Ännu något som är underligt.

Idag är det tisdag. Och idag börjar mitt sommarlov. Igår var sista arbetsdagen, som mest bestod av planering och uppackning av nytt material inför hösten. Själv spenderade jag två timmar med att fylla i försidan på register som satts i nya pärmar.
Språk, Matematik, NTA/Miljö, Värdegrund, Skapande. Till slut ramlade bokstäverna omkring framför ögonen på mig. Och inte hade jag glasögonen med mig heller. Det tillsammans med den laddade luften, åskan hängde där uppe bland molnen, gjorde att mitt huvud spännde rejält när det väl var dags att säga glad sommar och hej då.

Men trots det fick jag, med mannens hjälp, till ett sjuhelsickes bra intervallpass på kvällskvisten. Och regnet höll sig undan, lagom till sista intervallen kikade istället solen fram. Det blev åtta stycken intervaller på två minuter vardera. Och jag höll på att kollapsa totalt de sista vändorna, men tack vare min hare höll jag ut.

Det är blandade könslor att ha med sig mannen ut på löpning. Först irriterar han mig eftersom han springer för fort. Tar ingen som helst hänsyn till att jag inte riktigt hänger med.
Men när vi väl är klara inser jag ju att det är tack vare honom jag lyckats pusha mig mer än annars. Nog för att jag är bra på att driva mig genom tuffa pass på egen hand, men med honom som hare får jag ur mig det där lilla extra. Gårdagens pass var rejält hårt.

Idag väntar lite fix med tvätt och inköp, sen borde jag lyckas få till den där fikan med den där gode vännen jag inte träffat på år och dar.
Det ska till ett sommarlov för sådana umgängen.

Mmmm.
Först ska jag bara njuta lite mer av den här doften.
Sommarregn

Av Kattis - 13 juni 2020 21:07

Drar ett par klunkar vatten ur min vätskepåse i ryggsäcken. Det är värmt av solen, men gör sin nytta ändå.
Torkar svetten ur pannan och kollar in pulsmätaren på klockan. Den ligger för högt. Saktar ner farten och lägger mig i snabb gång uppför den steniga skogsbacken.
Jag kör ett lugnt långpass idag och pulsen ska ligga lågt för att träna uthålligheten. Solen är het och det är riktigt varmt ute, vilket gör löpningen desto mer ansträngande.

Vägen svänger neråt och jag skymtar en sjö bakom skogen, nedanför slänten. Jag har ingen aning om var jag är och vet inte riktigt vart vägen leder mig. Men jag har blivit sagd att den mynnar ut vid landsvägen vid en gård jag brukar springa förbi ibland.
Jag springer vidare. 10 kilometer. Borde komma ur skogen vid 12 km.
Mina lår känns tunga. Jag går in i en känsla av trötthet. Det är då tankarna börjar luras och jag blir tveksam till min egen kapacitet. Kommer jag orka? Klarar jag mer?
Jag får påminna mig själv hur mycket jag älskar det här och hur vackert det är runt omkring mig. Skogen är tät och längs vägkanten växer allsköns sommarblommor. Jag kommer förbi ett nedgånget litet torp som någon tycks ha glömt bort.

Vid nästa uppförsbacke saktar jag ner till gång igen för att hålla pulsen nere och passar på att tugga i mig ett energivingummi. Det smakar sött av svartvinbär och gör susen för den sista biten.

Av Kattis - 13 juni 2020 09:52

Vilar mig mot ryggstödet på solstolen och njuter av lugnet. Lugnet efter stormen. Fast utan storm.
På väggen hänger ballongerna, guldglimmrande stavar de ut ordet STUDENT och tillsammans med de fåtal övriga ballonger som överlevt natten och en flaggvimpel som hänger under altantaket är de det enda som vittnar om gårdagens festligheter.

Igår tog min gosse nummer två studenten. Min högt älskade vilding, som plötsligt lugnade ner sig som tonåring, min filosoferande kreatör med den magiska känslan för teckning, sprang ut från gymnasiet med mössan stolt på huvudet och lyckan som sken om honom.
Vilken glädje att se dessa unga människor med hela livet framför sig så lyckliga. Så glada.

Eftersom inga studentflak var tillåtna hade vi fixad en gammal tjusig cab som körde runt sonen och några kompisar på stadstur och sen hem till mottagningen. Det var lyckat. Då fick de tjoa och skråla lite trots allt. Man gör vad man kan liksom.

Mottagningen var inte stor, men det var smörgåstårtorna, så det jämnar väl ut sig? Det var hur som helst otroligt mysigt. Barnen plaskade i poolen, solen sken för allt vad den var värd och studenten var lycklig. Vad mer kan man begära?

Two down, four to go.

Av Kattis - 11 juni 2020 08:35

Skrapar ner de färdigskurna grönsakerna i serveringsformen och fortsätter med att hacka lök. Det ska bli fisktacos. En favorit för många.
Tortillas med ugnsstekta fiskpanetter och kebebsås. Jättegott.

Köksdörren ut till altan står öppen, som den gör den här halvan av året. Den bättre halvan.
Utanför hörs många röster. Det skrattas och stojas. Vattenkrig med måsarna som byggt bo på vår tomt. Jag hör att de har roligt.
Blandat i allt skratt hörs ett par ljusa röster. Det börjar bli en bekant ton i det annars gossfyllda huset. Ett par av killarna har kilat stadigt ett tag nu och det är ofta någon flickvän bor över här.

När mina älskade barn blivit äldre, självständigare och visat på att vilja bryta sig loss. Stå på egna ben, bestämma själv, göra som de vill. Gå emot min önskan. Argt säga sig längta till de ska flytta hemifrån. Då har min ångest över att en dag förlora dem krypit sig på.
En dag flyger ju barnen sin kos. Tar sitt pick och pack och drar.
Lämnar mig vid köksbänken och ett tomt stort matbord.

Åh. Ångest. Tårarna pressar sig fram.
Jag vill ha min barn nära.

Tillbaka till fisktacon.
Medans jag står där och räknar på hur många vi blir till middag idag, nio, som är rätt vanligt nu i detta annars åttapersoners hushåll. Då kommer insikten. Som en fjäderlätt fjäril sätter den sig på min axel. Ett varm dunbolster bäddar in mitt hjärta.

Vartefter barnen växer, mognar, kliver ut i livet, blir ju inte huset tommare. Nej.
Min älskade familj som jag närt och ömmat för geom alla år - växer. Det kommer in kärlekar och kanske småttingar.
Vi blir ju fler i det stora grå huset.

Det kommer alltid vara fullt vid mitt köksbord och det kommer alltid finnas plats för fler.

Av Kattis - 7 juni 2020 09:22

Dessa underbara mornar.
Vaknar tidigt, likt alla andra dagar, solen skiner och bjuder ut mig på altan. Det blåser. Men värmen är ändå påtaglig. Det blir en baddag idag.

Gårdagens festligheter är så gott som undanröjda. Det enda spåret är två odiskade stekpannor och ett par Sverige-flaggor som ligger kvarglömda på köksbänken.
Nationaldagen firades med vänner och smaskig middag. Som sig bör bjöds det på gräddig jordgubbstårta. Det hör liksom till.

Idag blir det inköpsrunda upp mot storstan. Båten ligger i sjön men kräver sina attiraljer. Och en ny jolle önskas av kapten.
Vi får väl se vad vi kan hitta.

Nu är det sommar.
Och tusan vad det är underbart.

Av Kattis - 1 juni 2020 15:51

Det är allt annat än lugnet jag kommer hem till efter arbetsdagens slut. Stänger dörren efter mig och möts redan i hallen av musik på hög volym som fyller hela huset.
Musiken är av bästa sort, Avicii, och spelas från vardagsrummet. Volymen är maxad och dörrarna dit in stängda. Musiken är inte till för inomhus, den spelas för gänget på altanen. Fönstrena dit ut är öppna och i poolen är det fest. Poolparty på en måndag.
Det blir vad man gör det till.

Ett glatt gäng stojar vilt och låter sig inte störas av min hemkomst. Tjugoåringen roar sig lekfullt med de yngsta och bröder eller kompisar gör ingen skillnad. De har kul allihop.

När jag väl avklarat det som behöver avklaras (tvätt, disk och sopor) tar jag min kaffe och mellis där ute. Jag njuter av glädjen. Myser till ljudet av barnskratt och synen av blandade åldrar som trivs tillsammans.

Det är varmt idag. För att inte säga hett. Dagens löpning, som jag förut lagt så tidigt som möjligt för att tillgodogöra mig ljuset och just värmen, lägger jag nu istället så sent som möjligt. För denna värme slipper jag görna när jag ska springa. Även som skogen ofta är svalare.
Men kanske får man då med sig mannen. Får väl se.

Det är bara en vecka kvar av riktigt skolarbete och det märks att eleverna är uppspelta över det annalkande sommarlovet. Det är stimmigare än vanligt i klassrummet. Och böcker lämnas in och arbeten görs färdigt. Lärarna är fullt sysselsatta med att skriva in alla resultat och omdömen. Jag avundas dem inte. De gör ett hästjobb.

Det är skönt att vara ledig när man kommer hem.
Ledig och ledig. Men ni fattar.
Nu ska jag bada.

Presentation


Ett liv i förändring. Från heltidsmamma till en kvinna med tid för egna intressen.

Gossarna

 

2014  

 

 

2012

 

Följ mig via Bloglovin

Follow

Fråga mig

23 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26 27 28
29
30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Några egna ord

Statistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards